DE HANDAANGEDREVEN SLOWJUICER

DE SLOW JUICER: OP JE GEZONDHEID!

beste slowjuicerEr zijn wezenlijke verschillen tussen traditionele sapcentrifuges en slow juicers. Voor degenen die niet bekend zijn met beide, geven we eerst een korte uitleg over een sapcentrifuge in het algemeen.

 

THUISGEMAAKT GROENTE,-EN VRUCHTENSAP

Sapcentrifuges zijn mechanisch apparaten die het sap uit groente en fruit van de vezels weten te scheiden. Vezels zijn natuurijk gezond, maar het voordeel van het scheiden van het sap en de vezels, is dat je via het sap heel veel vitaminen en mineralen tot je kan nemen. De hele vrucht of groente eten weegt daar niet tegenop, hoewel je dan wel de vezels binnenkrijgt.

 

SAPCENTRIFUGES VERSUS SLOW JUICERSjuicers en slowjuicers

Relatief nieuw zijn de slow juicers. Maar wat is een slow juicer? En wat is een goede slowjuicer? De naam slowjuicer zegt het al, het werkt op hetzelfde principe als een mechanische sapcentrifuge, met het belangrijke verschil dat een slow juicer veelal met de hand aangedreven is en daardoor veel langzamer het sap en de vezels uit elkaar haalt. Bovendien slaat een slow juicer het fruit en de groente niet kapot, maar ‘maalt’ het deze. Het wezenlijke voordeel hiervan is, dat de vrucht of de groente op moleculair niveau niet beschadigd wordt. De Versapers is hier een goed voorbeeld van.
Het antwoord op de vraag “wat is een slow juicer” gaat daarom verder dan alleen de mechanische uitleg. Men gebruikt sapcentrifuges om gezond te zijn, maar hoe gezond is het wanneer je door de hoge wrijving de mineralen en vitamines kapot maakt? Het is wel zo logisch om, als je al met je gezondheid bezig bent, ook in te zien dat het kapotmaken van de essentiële voedingsstoffen niet de bedoeling kan zijn.

 

goede slowjuicerWAT IS DE BESTE SLOW JUICER?

Als je eenmaal de logica van het bovenstaande hebt ingezien en je wilt een slow juicer aanschaffen, rijst de vraag: wat is de beste slow juicer? We zetten de belangrijkste afwegingen op een rij.

ONDERDELEN

Kijk in ieder geval naar het materiaal waarvan het is gemaakt en hoeveel onderdelen het heeft. Hoe meer onderdelen, hoe meer werk het schoonmaken van het apparaat is. Hoe slijtage gevoelig zijn de materialen? Welke soorten fruit en groente kan het aan? Specifiek dient hier tarwegras vermeldt te worden. Een gewas dat zeer gezond is, maar niet elke slow juicer is hiervoor geschikt.

BEDIENINGSGEMAK

Daarnaast kun je kijken naar de aandrijving van het apparaat en wat het beste bij je past. Er zijn meerdere varianten op de markt en de één zal je beter liggen in de bediening dan de ander. Het moet gezegd, een handbediende slow juister is het beste en meest natuurlijke, maar er zijn ook elektrische slow juicers op de markt. Het gewicht van de juicer kan ook een overweging zijn. Een zware juicer zal fijner werken dan een lichte, omdat deze steviger op het aanrecht of tafel staat. Als je een tijdje bezig bent met het sap uit de vruchten of groenten te halen, is dit wel zo fijn.

GEBRUIK

Ook is van belang hoeveel sap je wilt maken. Maak je het voor het hele gezin of alleen jezelf? Gebruik je het dagelijks, of niet zo vaak? Kies op basis van deze vragen de slow juicer die voldoet aan je eisen. Voor zeer groot gebruik zijn er ook industriële slow juicers op de markt.

EEN GEZONDE KEUZE

Samengevat: Wat is een goede slowjuicer? Een juicer die op de meest rustige wijze het sap van de vrucht of groente scheidt, het liefst niet al te gecompliceerd in elkaar zit, handbediend is en stevig op het aanrecht staat. Het zijn al met al heel wat overwegingen om rekening mee te houden, maar heb je eenmaal de slow juicer die bij je past, dan is het een investering die zichzelf absoluut loont. Op je gezondheid!