Slowjuicer of Sapcentrifuge?

KIEST U VOOR EEN SLOWJUICER OF SAPCENTRIFUGE?

Vroeger hield fruit persen weinig meer in dan sinaasappels slowjuicer-rooduitwringen op een eenvoudig citruspersje. Tegenwoordig is er een hele scala aan apparatuur die u tot beschikking heeft om sap te persen. Al die apparaten zijn grofweg in te delen in twee categorieën: sapcentrifuges en slowjuicers. Hoe weet u nou welk van die twee het beste bij u past? In dit artikel leest u over de verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers.

SAPCENTRIFUGES

Het principe achter de sapcentrifuge is eigenlijk heel eenvoudig. Het fruit wordt door een ontzettend snel ronddraaiende rasp geduwd. De pulp die daardoor ontstaat, wordt gescheiden van het sap. De uiteindelijke opbrengst is pulp en sap. De voedingsstoffen en mineralen die u overhoudt zijn minimaal.

 

SLOWJUICERS

Slowjuicers werken volgens een ander principe dan de coway-juice-maker-slow-juicersapcentrifuge. Het fruit wordt gemalen en gekneusd alvorens te worden geperst. Doordat de slowjuicers het fruit voorverwerken, hoeft het persmechanisme van een slowjuicer lang niet zo hard zijn best te doen als dat van een sapcentrifuge. De sapopbrengst is echter niet lager, maar juist hoger dan die van een sapcentrifuge, omdat er veel minder agressief met het fruit wordt omgesprongen. Slowjuicers leveren over het algemeen meer sap op dan sapcentrifuges en dat sap is ook nog eens van hogere kwaliteit. U mag dus stellen dat een slowjuicer in feite een verbeterde sapcentrifuge is.

SAPKWALITEIT

Dat de slowjuicer beter is, is onder andere te danken aan de modernere technieken die gebruikt worden bij het persen. De rasp van een sapcentrifuge haalt veelal ongeveer 20.000 toeren per minuut. Dat is bliksemsnel en nodig, aangezien het fruit onverwerkt in de invoertrechter wordt geplaatst. De wrijving die ontstaat tussen de rasp en het fruit is niet gering. De rasp wordt warm, waardoor het sap ook warm wordt. Tegen de tijd dat het in uw glas landt, is het alweer afgekoeld, maar de hitte heeft zijn sporen nagelaten. De structuur van vitamines, mineralen en andere voedzame stoffen is aangetast, waardoor het lichaam er minder van kan opnemen. Daarnaast gaat het sap vrij snel schiften, wat u ongetwijfeld wel eens hebt gezien. Een slowjuicer kent deze problemen niet dankzij het slimme perssysteem. Doordat het fruit eerst vermalen en gekneusd wordt, hoeft de rasp veel minder hard te draaien. Het resultaat is een homogeen sap met maximale voedzaamheid dat minder snel scheidt. De fruitpulp is ook een stuk droger.

slowjuice-mechanisme

GELUID

Een motor die 20.000 toeren moet halen, is niet bepaald geruisloos. Als uw buurman zijn sapjes staat te persen met een sapcentrifuge, mag u daar waarschijnlijk van meegenieten, want sapcentrifuges maken een ongelooflijke hoop herrie. Slowjuicers zijn heel stil dankzij het persmechanisme, dat lang niet zo hard hoeft te werken als dat van een sapcentrifuge.

KOSTEN

Sapcentrifuges hebben een aanzienlijk lagere aanschafprijs dan slowjuicers. Op de lange termijn zijn slowjuicers echter weer goedkoper, aangezien ze meer sap uit dezelfde hoeveelheid fruit weten te persen dan een sapcentrifuge. Wie dus vaak fruitsappen en smoothies perst, is zeker gebaat bij een slowjuicer, ondanks de hogere aanschafprijs.

CONCLUSIE

Hopelijk heeft u na het lezen van deze tekst een goed besef gekregen van de onderlinge verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers. Aan wie slechts eens in de zoveel tijd wat perst, biedt de slowjuicer geen meerwaarde. Wie echter regelmatig sappen perst, haalt de hogere aanschafprijs van een slowjuicer er heel snel al uit. Oriënteer u goed op de verschillende modellen en maak een juiste afweging over wat u nodig heeft, zodat u het juiste apparaat in huis haalt. Sapmachines.nl voorziet in al uw vragen. Neem contact met ons op voor specifieke informatie! Momenteel is een  Vacuum blender ook erg populair.