Sapmachine schoonmaken

HOE MAAK IK MIJN SAPMACHINE OF SLOWJUICER SCHOON?

Versapers-Emotion-Titanium-2G-schoonmakenU hebt wellicht met uw sapmachine al wat heerlijke sapjes geperst en u vraagt zich nu af hoe u het apparaat moet reinigen. Of wie weet wilt u even lezen wat het reinigen van een sapmachine nu precies inhoudt. Een sapmachine of slowjuicer schoonmaken is echt niet zo moeilijk als het wellicht lijkt. In dit artikel krijgt u wat tips hierover.

HET BELANG VAN REINIGEN

Een sapmachine schoonmaken na gebruik is erg belangrijk. Wanneer u dat niet doet, komt het apparaat vol te zitten met opgedroogde fruitresten. Dat kan allerlei gevolgen hebben. Allereerst zal het volgende sapje dat u perst veel minder goed smaken en met een beetje pech krijgt u oud vruchtvlees in uw glas. Maar wist u dat de fruitzuren in het sap en de pulp het plastic van uw pers kunnen aantasten. Wanneer de sapmachine schoonmaken iets is wat u zelden doet, terwijl u het apparaat wel regelmatig gebruikt, doet dat in grote mate afbreuk aan de kwaliteit van het apparaat. Dat is ontzettend zonde, want een sapmachine schoonmaken is doorgaans een fluitje van een cent.


EENS IN DE ZOVEEL TIJD

Bij sommige slowjuicers, zoals de Versapers, is een borsteltje meegeleverd dat er speciaal voor is bestemd het zeefje te reinigen. Sla dit dus niet over, want anders kan het zeefje verstopt en uiteindelijk beschadigd raken. Het kan gebeuren dat er bruine vlekken op het plastic van uw apparaat verschijnen. Die kunt u het beste verwijderen met een schuursponsje en wat fornuisreiniger.

DAGELIJKS ONDERHOUD

slowjuicer-schoon-maken

Dagelijks uw slowjuicer schoonmaken verzekert optimale prestaties op zowel de korte als de lange termijn. Warm water volstaat voor een goede reiniging. Sommige slowjuicers zijn zelfreinigend, zoals de Versapers. Bij dat soort apparaten hoeft u enkel het water in de invoertrechter te gieten en zo nu en dan het zeefje te borstelen. Sapmachines zonder zelfreinigende functie kunt u schoonmaken door alle demonteerbare onderdelen van het apparaat te verwijderen, om ze daarna met warm water schoon te spoelen. U kunt de onderdelen zelf afdrogen of gewoon in een afdruiprek laten luchtdrogen. Zolang er geen water meer op de onderdelen zit tegen de tijd dat u uw sapmachine weer in elkaar zet, kunt u naar hartenlust sapjes persen. Overigens is het niet schadelijk voor uw gezond als er wél water op de onderdelen en dus in de machine zit; uw sapjes smaken dan gewoon wat wateriger. Let erop dat de onderdelen van een sapmachine niet in de vaatwasser kunnen worden gereinigd. Uw sapmachine of slowjuicer schoonmaken doet u dus altijd met de hand.

Indien u nog twijfels hebt over het reinigen van een machine, kunt u in de bijgeleverde handleiding van de fabrikant in detail lezen hoe u het apparaat dient te reinigen. Veel plezier met uw sapmachine!