Wat is een slowjuicer?

SLOWJUICER – BETER DAN DE BLENDER, SAPCENTRIFUGE & ‘GEWONE’ JUICER?

moderne slowjuicer

HISTORIE

Al vroeg heeft men getracht fruit te persen. Het idee om uit verse grondstoffen smaakvol sap te winnen en dat puur of gemengd met andere ingrediënten tot een heerlijk drinkbaar product te verwerken, stamt al uit de vroege Griekse samenleving. Wijn is zo’n product, maar ook werden in die tijd vruchtensappen gedronken.

Na de uitvinding van de elektromotor en de daarna bedachte toepassingen voor kleinschalig gebruik, verkregen huishoudens in de loop van de twintigste eeuw machines waarmee sap geproduceerd kon worden. Soms werd druk als middel gebruikt, maar al snel kregen centrifugaal werkende apparaten de overhand.

MODERNE TIJD

De na 1945 ook langzamerhand in West Europa gemeengoed wordende elektrische keukenhulpjes maakten over het algemeen gebruik van snijdende en mengende eigenschappen van al dan niet in kommen of bekers gemonteerde messen en mengspatels. De zogenaamde mixer, blender en later de meer uitgebreide keukenmachine werden in nagenoeg ieder huishouden aangetroffen apparaten.Matstone-slowjuicer

Een blender of een sapcentrifuge vermaalt de ingevoerde ingrediënten en slingert het door vermaling ontstane product op hoge tot zeer hoge snelheid rond om er het sap uit te winnen. Natuurlijk lijkt het op die manier gewonnen sap gezond en zal het uistekend smaken. Er zijn toch verse producten gebruikt! Vrijwel onmiddellijke consumptie van het vers gewonnen, met nagenoeg alle pulp vermengd sap, is echter noodzaak. Al na korte tijd zal bederf optreden.

SAPCENTRIFUGES EN BLENDERS

De zeer snelle centrifugaal werkende machines met de daarin geplaatste scherpe raspen en messen, veroorzaken een rondwerveling van de onvermijdelijk in de machine aanwezige lucht. De zuurstof in die lucht zal vermengd raken met het eindproduct: het sap. Zuurstof veroorzaakt een versneld oxidatieproces en beïnvloedt onmiddellijk de kwaliteit van het eindproduct. De gebruiker kan direct de gevolgen van dat proces waarnemen, aangezien in het aldus verkregen sap nagenoeg direct donkere verkleuring optreedt. De eveneens door ronddraaiende onderdelen veroorzaakte wrijvingswarmte draagt er verder toe bij dat de kwaliteit van het sap direct afneemt. Zuurstof en warmte brengen onherstelbare schade toe aan de in het tere sap voorkomende en voor de gezondheid zo onontbeerlijke vitaminen, mineralen en enzymen.

Bij het tot sap verwerken van hardere groenten en fruitsoorten, wortels of bieten bijvoorbeeld, zijn centrifugaal werkende sapmachines bijna geheel ongeschikt. De ingevoerde producten worden in het beste geval vermalen en zullen een matige hoeveelheid sap opleveren. Het residu, de schillen, grove vezels en pitten, zal nog veel gezond en bruikbaar sap bevatten. Helaas zijn centrifugaal werkende huishoudelijke apparaten niet in staat dit residu optimaal te verwerken, zodat noodgedwongen kostelijke voedingsmiddelen bij het afval belanden.

SLOWJUICERS

slowjuicer rood nieuwNaar aanleiding van ontevredenheid over de hierboven geschilderde beperkingen van de bestaande sapproducerende machines, ontstond na (her)ontdekking van op het Maleisisch schiereiland gebruikte perstechnieken, de slowjuicer.
Slowjuicers zijn machines die door middel van kneuzen, malen en persen met lage tot zeer lage omwentelingssnelheden (circa 42 tot maximaal 90 toeren per minuut),  alle in Nederland verkrijgbare vruchten- en groentesoorten kunnen verwerken. Daarbij worden de uitgeperste vezels (pulp) en sap nagenoeg volledig van elkaar gescheiden. Jonge mensen en kinderen vertonen voorkeur voor heldere sappen en beschouwen al te vezelrijke dranken als minder aantrekkelijk. Slowjuicen levert per definitie een helder, nagenoeg vezelloos sap. Vanwege de lage omwentelingssnelheden is van wrijvingswarmte absoluut geen sprake. Het eindproduct is derhalve een kwalitatief hoogstaand levend sap.  De als natuurlijke antioxidanten optredende vitaminen, mineralen en enzymen blijven bij het slowjuiceproces onbeschadigd. Deze vooral in vruchten en groenten zo veel voorkomende natuurlijke bouwstoffen garanderen de optimale opname van voedingsstoffen door het lichaam die zo onontbeerlijk voor een goede gezondheid zijn.

Een slowjuicer is bovendien het aangewezen hulpmiddel bij de vervaardiging van het ontgiftende, alkaliserende en spijsvertering bevorderende tarwegrassap. Een shot tarwegrassap van 30 milliliter is het equivalent van twee ons groente en twee stuks fruit en bevat vitamines A, B complex, B12, C, E, en K en bovendien mineralen als calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, zwavel, kobalt, zink en selenium.

In tegenstelling tot de onverteerbare pulpsap leverende centrifugaal werkende apparaten zijn slowjuicers in staat, vanwege de langzame kneuzende perswerking, een nagenoeg geheel vezel- en pulpvrij tarwegrassap te produceren.
Recupererend kan worden gesteld dat na regelmatige consumptie van vers geperst fruit- of groentesap het gemiddelde gezondheidsniveau zal toenemen. Door verbeterde spijsvertering wordt overgewicht bestreden en voelen consumenten zich fitter.goede slowjuicer

De voordelen van een slowjuicer steken huizenhoog uit boven die van een sapcentrifuge:

  • Een slowjuicer levert dertig tot tachtig procent meer sap.
  • Een slowjuicer levert meer geur- en kleurrijk sap, waarvan de smaak met kop en schouders uitsteekt boven die van het product van traditionelere sapmachines. Bovendien is het sap van een slowjuicer langer houdbaar. (Minder toegevoegde zuurstof en geen wrijvingswarmte.)
  • Een slowjuicer is nagenoeg stil. Een met duizenden toeren ronddraaiende sapcentrifuge produceert onvermijdelijk veel lawaai.